Ciasto marchewkowe

kwadratowe-kawalki-ciasta-na-bialej-balszce
 

Po raz pierwszy ciasto marchewkowe upiekłam 2 lata temu, bez przekonania, szczerze powiedziawszy... Ale to była miłość od pierwszego wejrzenia 😋. Piekę je teraz często, upominają się o nie moi goście, a poza tym robi się je szybko, łatwo i przyjemnie !
Przepis znalazłam w Wysokich obcasach, jest autorstwa Marty Gessler. Ja dodaję jeszcze kardamon i zmniejszyłam trochą ilość cukru.



Ciasto marchewkowe 

Proporcje na formę 24 x 24 cm

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 4 jaja
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
 

 

Wykonanie:

  • Jaja dokładnie utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. 
  • Powoli dodawać marchew, mąkę i olej. 
  • Następnie wszystkie przyprawy, delikatnie wymieszać.
  • Piec w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
  • Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 


Komentarze