Ciasto marchewkowe
Po raz pierwszy ciasto marchewkowe upiekłam 2 lata temu, bez przekonania, szczerze powiedziawszy... Ale to była miłość od pierwszego wejrzenia 😋. Piekę je teraz często, upominają się o nie moi goście, a poza tym robi się je szybko, łatwo i przyjemnie !
Przepis znalazłam w Wysokich obcasach, jest autorstwa Marty Gessler. Ja dodaję jeszcze kardamon i zmniejszyłam trochą ilość cukru.
Ciasto marchewkowe
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 4 jaja
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Jaja dokładnie utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
- Powoli dodawać marchew, mąkę i olej.
- Następnie wszystkie przyprawy, delikatnie wymieszać.
- Piec w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz