Ciecierzyca z chorizo
Uwielbiam hiszpańską kuchnię ! Spędziłam tam trochę czasu, więc mogłam obserwować jak gotują zwykłe amas de casa, czyli gospodynie domowe. Powielam ich różne przepisy, kombinując po swojemu :-). Tym razem padło na ciecierzycę, a że miałam jeszcze w lodówce chorizo własnej roboty, postanowiłam je połączyć.
Ciecierzyca z chorizo
Składniki:
- 1 opakowanie suchej cieciorki ( u mnie 400g), może być też ciecierzyca z puszki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chili, u mnie mrożona
- 2 małe kiełbaski chorizo, może też być inna kiełbasa paprykowa
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cieciorkę moczymy przez 12 godzin, odlewamy wodę w której była moczona. Wlewamy świeżą i zagotuwujemy cieciorkę, usuwając po chwili utworzone na niej "szumowiny". Gotujemy do miękkości.
W międzyczasie siekamy czosnek i chili, kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na małym ogniu, dodajemy chorizo, smażymy ok 10-15 minut, żeby kiełbasa uwolniła swój aromat.
Następnie łączymy ugotowaną ciecierzycę z cebulą, chili i chorizo, dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy. Dusimy na delikatnym ogniu ok 20-30 minut.
Uwaga*
W zimie papryczki chili są pieruńsko drogie, więc na jesieni, kiedy papryczkowy sezon w pełni, kupuję 2 kilo i mrożę w plastikowych pudełeczkach. Potem tylko wyjmuję, odmrażam na blacie i mam cudowne chili, jak na zdjęciu :-)
Komentarze
Prześlij komentarz