Domowa wędzona kiełbasa chłopska

domowa-kielbasa-na-drewnianej-desce

Przepis na kiełbasę pochodzi z forum Wędliny domowe, które jest bezgraniczną skarbnicą wiedzy na temat produkcji własnych wędlin. Tym razem wędziliśmy w zaprzyjaźnionej wędzarni 😋. Eksperyment wspólnego wędzenia się udał, będziemy to powtarzać !
Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np.  domowa polędwicę wędzonąwędzoną domową pasztetową, domową podsuszaną kiełbasę żywiecką  polędwicę wileńską czy też schab ze słoika.
Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków !
 

Domowa wędzona kiełbasa chłopska


Składniki na 10 kg kiełbasy:
  • 8 kg karkówki 
  • 2 kg boczku 
  • 0,18 kg peklosoli
  • 3 łyżeczki pieprzu 
  • 10-15 ząbków czosnku 
  • 6 łyżek majeranku 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28
 
 
 
 
 
 

Wykonanie

Mięso mielimy na maszynce  z sitkiem fi 10.
Całość wkładamy do miski.

Pół litra wody wlewamy do innego naczynia,  wyciskamy czosnek, dodajemy cukier, sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.
Potem wszystko dokładnie razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 do 18 godziny. Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste. Teraz już możemy napełniać  jelita.
Przed wędzeniem osadzamy kiełbasę na kijach do wędzenia przez  2 godziny na powietrzu lub 6-8 godzin w chłodnym miejscu.
Wędzimy 4 godziny w ciepłym dymie w temperaturze 45-50 stopni. Później parzymy kiełbasę 20 minut w temperaturze 75 stopni.
Tym razem jednak kiełbasę podpiekaliśmy po uwędzeniu, wówczas nie ma już potrzeby parzenia.






Komentarze

  1. Pyszności uwielbiam swojskie wędzonki.

    OdpowiedzUsuń
  2. W tej kiełbasie, mnie osobiście, brakowało gorczycy. przy następnym wędzeniu dodałem i jest ................. jeszcze bardziej swojska, smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam jaki smak dodaje gorczyca? Nigdy nie próbowałem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast peklosoli dodaję zwykłą sól.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz