Najprostszy sos serowy do makaronu
Ten sos często gości u nas w domu. Moje dziewczyny chętnie go jedzą, a lubimy go, o zgrozo !!! z makaronem spaghetti ! Sos robi się dosłownie sam...
Najprostszy sos serowy do makaronu
Składniki:
- 2 prostokątne serki topione ementaler lub śmietankowy
- 1 duże opakowanie śmietany 18%
- 10 dag szynki konserwowej
- 5 dag twardego żółtego sera
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 30 dag suchego dowolnego makaronu
- 2 łyżki startego parmezanu do posypania
Wykonanie:
Do garnuszka wrzucamy oba serki, wlewamy śmietanę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego roztopienia się serków. Jest bardzo ważne, aby ogień był mały, inaczej śmietana może się nam zważyć. Gdy serki się rozpuszczą dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i starty żółty ser. Dalej delikatnie podgrzewamy przez 5-10 minut. Przyprawiamy pieprzem.
W dużym garnku gotujemy posoloną wodę na makaron. makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po tym czasie go odcedzamy, ale niezbyt dokładnie, tak, żeby makaron pozostał wilgotny. Wrzucamy go do miski, mieszamy z sosem i posypujemy tartym serem.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakował !
UsuńPewnie, że można dodać trochę mleka. Ja, tak jak napisałam, de odcedzam makaronu do końca, zostaje w nim trochę wody z gotowania i twedy jest ok. :-)