Ruskie krokiety
Klasyczne krokiety za mięsem czy pieczarkami zna chyba każdy. te przygotowane dziś nazwałam ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do przygotowania ruskich pierogów.
Składniki na naleśniki:
250 g mąki
3 jajka
250 ml mleka
woda mineralna
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
Składniki na farsz:
1/2 kg białego sera
1 duża cebula
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
10 dag słoniny
sól, pieprz
Dodatkowo do panierowania:
1 jajo
bułka tarta
Wykonanie:
W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut, po czym dodajemy do niego wodę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły.
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny.
Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach.
Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron.
Podajemy polane śmietaną.
uwielbiamy ;)
OdpowiedzUsuńProste, a pyszne :-)
UsuńKupiłaś mnie tym przepisem;)
OdpowiedzUsuńMiło mi :-) Smacznego !
Usuń