Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili
Szparagi ciągle w natarciu ! Dziś kolejne szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Robi się je w kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę.
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili (u mnie mrożona)
15 dag fety
2 pomidory
sok z cytryny
olej z oliwek
sól
Wykonanie:
Odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy na 5 cm kawałki. Główki odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili. Smażymy dobrą chwilę po czym wrzucamy szparagi. Smażymy je na średnim ogniu do momentu kiedy będą al dente. Jest to kwestia 10-15 minut. Dorzucamy główki szparagów, delikatnie mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Solimy i dodajemy sok z cytryny, dorzucamy pokrojone pomidory, delikatnie mieszamy całość.
Ja się zabiję ..ja nie mogę tu wchodzić bo teraz mi ślinka cieknie ciągle
OdpowiedzUsuńpo ile kupujesz szparagi? w warszawie na bazarku na saskiej kępie PIĘĆDZIESIĄT ZŁOTYCH za kilogram!!!
OdpowiedzUsuńNo bo to Saska Kępa ;-) Ja kupuję w Gospodarstwie Rolnym Majlertów na warszawskiej Białołęce po... 11 zł/kg. Są to tzw. szparagi z pola, czyli jak leci, ale można samemu wybierać, żeby były takiej samej wielkości.
OdpowiedzUsuń