Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Zaczął się sezon na rabarbar ! Pora więc wypróbować nowy przepis na ciacho znaleziony na blogu Pozytywne żywienie. Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
- starta skórka ze sparzonej cytryny
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
W misce ucieramy masło ma puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę, skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy 26 cm), posypujemy kokosem i układamy pokrojony w kawałki rabarbar.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
oj to jeden z moich ulubionych przepisów:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie go do mojej rabarbarowej akcji:)
pozdrawiam ciepło, miłego wieczorku
Miło mi, że smakuje ;-)
OdpowiedzUsuńależ pysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńproszę o szybką odpowiedź. Czy mąkę pszenną razową mogę zastąpić żytnią razową?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście, bez żadnego problemu !
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że u Ciebie Agatko, znajdę przepis na lekkie ciasto z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńWiedziałam!
Jutro zrobię, na Dzień Matki😉
Uściski Agatko 💙💙
Baaardzo mi miło :), życzę smacznego w takim razie.
UsuńSerdeczności ❤
Wiedziałam, że u Ciebie Agatko, znajdę przepis na lekkie ciasto z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńWiedziałam!
Jutro zrobię, na Dzień Matki😉
Uściski Agatko.
Bożenka
Agatko, czy pieczesz je z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńBożenko, bez termoobiegu :)
Usuń