Pomidorowa zupa krem

czerwona zupa w białej misce
Pomidorowa zupa krem



Zupa pomidorowa to ulubiona zupa moich dziewczyn. Zawsze z makaronem, nigdy nie udało mi się jej przemycić  z ryżem. A poza tym musi być gęsta! Też zwyczaj pozostał z czasów kiedy były małe i w ten sposób przemycałam im marchewkę czy inne warzywa, a nawet czasami mięso. W związku z tym do dziś zawsze blenduję włoszczyznę, która się  gotowała w zupie.
 

Tym razem, ponieważ moje córki są już dorosłe, podaje zupę bez makaronu, ale za to z keksem gęstej śmietany. Dodałam też świeży tymianek, dlatego, żeby nieco przełamać klasykę, czyli koperek cz też natkę.



Pomidorowa zupa krem


Proporcje dla 6-7 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
  • 3 nóżki kurczaka
  • 2 spore marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łyżki domowej vegety
  • 750 ml passaty pomidorowej 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • śmietana
  • ulubione zioła do posypania
 

Wykonanie

Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy vegetę. Gotujemy do miękkości warzyw, około 30 minut. Dodajemy passatę, koncentrat i przyprawy. Zagotowujemy. Wyjmujemy nóżki, zupę blendujemy, dodajemy śmietanę i zioła według gustu.
Smacznego !
 

czerwona kremowa zupa z kleksem białej śmietany


Komentarze

Prześlij komentarz