Pomidorowa zupa krem
Zupa pomidorowa to ulubiona zupa moich dziewczyn. Zawsze z makaronem, nigdy nie udało mi się jej przemycić z ryżem. A poza tym musi być gęsta! Też zwyczaj pozostał z czasów kiedy były małe i w ten sposób przemycałam im marchewkę czy inne warzywa, a nawet czasami mięso. W związku z tym do dziś zawsze blenduję włoszczyznę, która się gotowała w zupie.
Tym razem, ponieważ moje córki są już dorosłe, podaje zupę bez makaronu, ale za to z keksem gęstej śmietany. Dodałam też świeży tymianek, dlatego, żeby nieco przełamać klasykę, czyli koperek cz też natkę.
Proporcje dla 6-7 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 3 nóżki kurczaka
- 2 spore marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 łyżki domowej vegety
- 750 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- śmietana
- ulubione zioła do posypania
Wykonanie
Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy vegetę. Gotujemy do miękkości warzyw, około 30 minut. Dodajemy passatę, koncentrat i przyprawy. Zagotowujemy. Wyjmujemy nóżki, zupę blendujemy, dodajemy śmietanę i zioła według gustu.
Smacznego !
Przepis dodany :-)
OdpowiedzUsuń