Ciasto: rabarbar, truskawka
To już kolejna wersja ciasta jogurtowego. Truskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale zarówno w dżemie, jak i w cieście.
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 laski rabarbaru
- kilkanaście niewielkich truskawek, zależy ile się nam uda ich wcisnąć :-)
- cukier puder do posypania
Wykonanie :
Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.
Rabarbar kroimy w ukośne plasterki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 33 cm, wciskamy w nie rabarbar i truskawki.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 45 minut.
Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz