Dżem: rabarbar, truskawka
Dżem w takim zestawie: rabarbar-truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-)
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 kg rabarbaru
- 80 dag cukru
Wykonanie:
Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dag cukru w jednej misce i to samo robimy z truskawkami w drugiej misce. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.
Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku.
Owoce dusimy około 2 godzin, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.
Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.
Wyszło mi 5 małych słoiczków.
Domowy dżem to obok domowego chleba po prostu błogosławieństwo! :) Wspaniały!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Zgazdam się z Tobą :-) To smak i zapach prawdziwego domu...
UsuńDokładnie! Zapach jest nieziemski! Dla samego zapachu mogłabym piec codziennie!
UsuńA co do mąki kukurydzianej to poznałam ją będąc na radykalnej diecie. Na nalesniki działa tak, że sprawia, że są bardziej plackowate. Po prostu troszkę inne. :)
ataktuje mnie ten dżem!:))
OdpowiedzUsuńrobię niebawem:>
dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)
Rób koniecznie, jest boski :-)
UsuńWygląda bardzo smakowicie...
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award.
http://kesthia.blogspot.co.uk/2013/06/liebster-blog-award.html