Dżem: rabarbar, truskawka



Dżem w takim zestawie: rabarbar-truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-)
Dżem: rabarbar, truskawka

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 1 kg rabarbaru
  • 80 dag cukru

Wykonanie:
Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dag cukru w jednej misce i to samo robimy z truskawkami w drugiej misce. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.
Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku.
Owoce dusimy około 2 godzin, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.
Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.
Wyszło mi 5 małych słoiczków.


Komentarze

  1. Domowy dżem to obok domowego chleba po prostu błogosławieństwo! :) Wspaniały!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgazdam się z Tobą :-) To smak i zapach prawdziwego domu...

      Usuń
    2. Dokładnie! Zapach jest nieziemski! Dla samego zapachu mogłabym piec codziennie!
      A co do mąki kukurydzianej to poznałam ją będąc na radykalnej diecie. Na nalesniki działa tak, że sprawia, że są bardziej plackowate. Po prostu troszkę inne. :)

      Usuń
  2. ataktuje mnie ten dżem!:))
    robię niebawem:>
    dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie...
    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award.
    http://kesthia.blogspot.co.uk/2013/06/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz