Mus truskawkowy z bitą śmietaną


Deser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była  kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru.
Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Składniki:
500 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
200 g zimnej śmietanki 30%

Wykonanie:
Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, b. dokładnie mieszamy.
Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5  łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.
Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę.
Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)



Truskawkowy zawrót głowy 2013Desery z KremówkąOwoce z sadu i dzialkiDesery z truskawkami

Komentarze

  1. to się nazywa uczta dla podniebienia:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że truskawki już się powoli kończą...

      Usuń
  2. Jaki intensywny, piękny kolor!
    Smakołyk jak się patrzy! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekko kwaskowy mus i bita śmietana to pyszny duet !

      Usuń
  3. Prosto i smacznie :)
    Nominowałam Twój blog w zabawie Liebster Blog więcej info http://flurkowekucharzenie.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz