Mus truskawkowy z bitą śmietaną
Mus truskawkowy z bitą śmietaną
Składniki:
500 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
200 g zimnej śmietanki 30%
Wykonanie:
Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, b. dokładnie mieszamy.
Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.
Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę.
Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)
to się nazywa uczta dla podniebienia:D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że truskawki już się powoli kończą...
UsuńJaki intensywny, piękny kolor!
OdpowiedzUsuńSmakołyk jak się patrzy! :)
dariawkuchni.
Lekko kwaskowy mus i bita śmietana to pyszny duet !
UsuńProsto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój blog w zabawie Liebster Blog więcej info http://flurkowekucharzenie.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
Dziękuję Ci bardzo za nominację :-)
Usuń