Quesadillas z chili i kurczakiem
Dziś kolejna odsłona quesadillas, tym razem na ostro z papryczką chili i czerwoną fasolą. Kiedy za oknem prawie lato i temperatury lekko idą w górę, quesadillas doskonale zastąpią nam tradycyjny obiad.
Składniki:
1 duża pierś kurczaka
1 mała czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 świeżej papryczki chili
8 placków tortilli
15-20 dag żółtego sera w plastrach
olej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy aż do zrumienienia. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia do kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekane chili. Następnie do usmażonego kurczaka dodajemy fasolę z puszki razem z sosem, pozostałe przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej tortillę, podpiekamy ją z obu stron, po czym układamy na niej ser i farsz. Pamiętajmy, aby nie kłaść farszu przy brzegach, bo przy obracaniu nam wypadnie. Tortillę przykrywamy drugim plackiem, dociskamy i obracamy przy pomocy pokrywki lub talerza. Teraz podpiekamy wierzchnią część quesadilli. Gdy ser się rozpuści quesadilla jest gotowa. Przekładamy ją na deskę i kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości placków.
Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków.
Az zglodnialam na sam widok!
OdpowiedzUsuńZbliża się pora obiadowa ;-)
Usuńmuszę w końcu spróbować!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam ! Ja je robię od niedawna i na stałe zagościły w moim menu !
UsuńBaardzo dawno jej nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić :-)
Usuńależ apetyczne zdjęcia ;) uwielbiam quesadillas za szybkość wykonania i nieskończone możliwości w doborze nadzienia. Pycha :)
OdpowiedzUsuń:-) Dokładnie tak jak piszesz, możliwość doboru nadzienia nieskończona !
Usuńuwielbiam!:) są idealne na szybki obiad, jako przekąska na zimno. minimum pracy, maximum efektu:D
OdpowiedzUsuńZakochałam się w quesadillas, ale jutro będę testować burrito :-)
Usuń