Tzatziki, grecki sos czosnkowy
Grecy robią tzatziki na bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa.
Składniki:
1 ser homogenizowany 500 g
1 średni zielony ogórek
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oliwy z oliwek EV
sól
Wykonanie:
Ogórka porządnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i czekamy aż puści sok.
Do miski wkładamy ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, dodajemy oliwę i lekko odciśniętego ogórka. Wszystko mieszamy, dodając soli do smaku.
Ciekawa wersja, ja robię z mięta i octem, taki dostałam przepis w Grecji;-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuje twojego;)
Pozdrawiam!
Kalejdoskop Renaty
Moja wersja jest trochę spolszczona ;-) Następnym razem dodam trochę octu.
Usuń