Domowy cukier waniliowy
Domowy cukier waniliowy |
Kupując ostatnio cukier waniliowy zamiast odruchowo wrzucić go do koszyka przyjrzałam się etykiecie... czytam i czytam..., a w jego składzie znajduje się cukier wanilinowy... ? A co to za cudo jest ? Jakaś chemia ? Jedna litera robi różnicę! Cukier wanilinowy to po prostu tańszy zamiennik cukru waniliowego i zawiera wanilinę lub etylowanilinę. Wanilinę pozyskuje się w sposób syntetyczny z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfowych. Warto wspomnieć, że wanilina znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
Czy jest więc sens truć się?
Zrobienie domowego cukru waniliowego nie wymaga dużo zachodu. Od dziś będę używała tylko domowego :-). Ależ pięknie pachnie !
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na domowe przyprawy:
- Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory
- Sól ziołowa z rozmarynem
- Sól cytrynowa
- Domowa vegeta II
- Przyprawa do piernika II
- Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa
- Esencja pomarańczowa
- Przyprawa meksykańska do chili con carne
- Mielona skórka pomarańczowa
- Domowa przyprawa do piernika
- Domowa warzywna pasta bulionowa
- Domowa vegeta
- Przyprawa do ciasta dyniowego
Czas przygotowania: 3 minuty
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 350 g cukru
Wykonanie
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a potem dzielimy ja na trzy.
- Do wyparzonego słoika wsypujemy cukier i wkładamy kawałki laski wanilii.
- Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad cukier.
- Słoik zamykamy i chowamy do szafki lub szuflady na 2 tygodnie.
- Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania.
- Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków.
Komentarze
Prześlij komentarz