Pizza Margherita
Pizza tri colori, czyli taka jak włoska flaga. Biel mozzarelli, czerwień pomidora i zieleń bazylii ! Tę najprostszą pizzę włoską nazwano imieniem królowej Margherity di Savoia, która była bardzo lubiana przez Włochów i bardzo dla Włoch zasłużona. W czasie wycieczki do Neapolu poprosiła o przygotowanie najprostszej potrawy. Pizza tak jej zasmakowała, że zezwoliła na nazwanie tego dania jej imieniem
Pizza Margherita
Składniki na 2 placki:
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
80 ml mleka
80 ml cieplej wody
15 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek EV
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 kulki mozzarelli
2 spore pomidory
listki świeżej bazylii
listki świeżego oregano
oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.
Placki smaruję delikatnie oliwą i układam na nich plastry mozzarelli.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry pomidorów, posypuję oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją listkami bazylii.
Idealnie płaska! Zapisuję!
OdpowiedzUsuńOdkopałam przepis w jakimś starym zeszycie, nawet nie wiem skąd go mam ? Uważam, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory robiłam.
UsuńPięknie Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńTaką pizzę to ja lubię! :-)
OdpowiedzUsuńI ja też. Od wczoraj upiekłam już 2 kolejne, wkrótce na blogu :-)
UsuńTwoa pizza jest bardzo apetyczna. Cienkie ciasto, dużo sera i pomidor z bazylią. Taka lubie nabardziej.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPani Agatko, nie mam maszyny do chleba....ręczna robota sprosta zadaniu??;)
OdpowiedzUsuńMarcia, oczywiście. Składnik na ciasto trzeba wrzucić do miski i wyrobić mikserem lub robotem :-). Ręcznie też da radę :D.
UsuńSuper! już się nie mogę doczekać, aż spróbuję zrobić, ale najpierw kurczak słodko-kwaśny! Dam znać jak wyszedł;)
UsuńSuper ! czekam z niecierpliwością :-).
Usuń