Pizza z cukinią i pesto
Przy okazji pieczenia pizzy Margherity pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-)
Składniki na 2 placki:- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 80 ml mleka
- 80 ml cieplej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek EV
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 okrągłe żółte cukinie
- ok. 10 dag starego żółtego sera
- 2 czubate łyżki pesto z natki pietruszki i orzeszkow
- listki świeżego oregano
- oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.
Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut.
Po wyjęciu posypuję listkami oregano.
ale cieniutka:) świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOstatnio stałam się fanką cienkiej pizzy :-)
UsuńSmaczny pomysł!
OdpowiedzUsuń