Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido
To było moje pierwsze spotkanie tete a tete z kwiatami cukinii i dyni. Dużo słyszałam o tym daniu, ale jakoś nigdy mi nie było po drodze... Zachęcona wysypem męskich kwiatów na moich ogrodowych dyniach dokupiłam żeńskie kwiaty cukinii i wyszła mi pyszna przekąska !
Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido
Składniki:
4 żeńskie kwiaty cukinii
8 kwiatów dyni Hokkaido
olej do głębokiego smażenia
sok z cytryny
Na ciasto:
mąka pszenna
woda gazowana
szczypta soli
Wykonanie:
Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut.
Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńKurczę, zawsze chcę spróbować tych kwiatów cukinii, ale nigdzie nie potrafię ich dostać!
OdpowiedzUsuńJeśli jesteś z Wawy to mogę Ci podać dobry namiar :-)
UsuńWyglądają wspaniale. Marzę o takiej dyni. Ja swoje kwiaty też po prostu usmażyłam w cieście. Uwielbiam ich delikatny smak. Niebo... A mi wyszło tak: zapraszam - http://domodnaleziony.blogspot.com/2013/07/kwiaty-cukinii-czyli-lipcowa-rozkosz.html
OdpowiedzUsuń