Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
Na zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić coś ekstra. I trafiłam bezbłędnie ! Przepis ten pojawił się parę dni temu na blogu Pieczarka Mysia. Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie !
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
Proporcje na tortownicę o śr. 28 cm
Składniki:
Proporcje na tortownicę o śr. 28 cm
Składniki:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- 500 g rabarbaru
- 150 g cukru
- 600 g truskawek
- 1 torebka galaretki truskawkowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 g śmietanki 30%
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą.
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 wrzącej wody.
Rabarbar myjemy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30-45 minut. Później podgrzewamy go powoli, żeby puścił sok, a cukier się rozpuścił. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy rabarbar przestygnie dodajemy do niego rozgniecione widelcem truskawki oraz tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki, aby masa była gęsta.
Osobno ubijamy kremówkę na sztywno i delikatnie mieszamy z masą owocową, wykładamy wszystko na biszkopty i ponownie umieszczamy w lodówce. Czekamy aż masa całkowicie stężeje, około 3-4 godziny.
Nie przepadam za ciastami na zimno, ale jest kilka, które mi przypadły do gustu! Myślę, że Twoje mogłoby być jednym z nich :) Dużo sezonowych owoców, w to mi graj! :))
OdpowiedzUsuńDokładnie, można je zrobić też z innych owoców.
Usuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje ;-)
UsuńMuszę to wypróbować bo aż mi ślina cieknie :)
OdpowiedzUsuńEmuś, koniecznie :), mam nadzieję, że już zrobiłaś...
Usuńmniaaaam, wygląda baaardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńArek, dziękuję bardzo :)
Usuń