Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Dawno nie piekłam chleba, upały zdecydowanie mnie do tego zniechęcały, ale Pieczarka Mysia skutecznie mnie zachęciła do odpalenia piekarnika, po tym jak zobaczyłam u niej przepis na chleb żytni na zakwasie.
Moje chlebki niestety lekko siadły, co widać na zdjęciu. Bardzo szybko urosły i nim się zorientowałam zaczęły wychodzić poza foremkę. Już po pięciu godzinach (mimo, że w przepisie chleb musi wyrastać 10-12 godzin) zmuszona byłam go włożyć do piekarnika. Przy przenosinach do piekarnika lekko klapnął. Całe szczęście stracił tylko na urodzie, bo w smaku jest rewelacyjny !
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Proporcje na 1 kreskówkę
Składniki
Składniki
Na zaczyn:
- 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego
- 80 g maki żytniej typ 2000
- 100 g wody
Na ciasto właściwe:
- Gotowy zaczyn
- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 50 g maki pszennej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 400-500 g wody
Wykonanie:
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8 godzin w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodać do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Wymieszać łyżką, jeśli byłoby za suche dodać troszkę wody.
Keksówkę (25 x 11) nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy, posmarować woda i obsypać płatkami owsianymi.
W przepisie, Mysia zostawiała ciasto do wrośnięcia na 10-12 godzin. U mnie już po pięciu ciasto zaczęło wychodzić z formy.
Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gdy jest już gotowe wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz