Domowe lody wiśniowe
Doszłam do wniosku, że chyba już jestem nudna z tymi lodami ;-). No cóż... wisienkom nie mogłam się jednak oprzeć ! Kolor lodów wyszedł niesamowity, wcale nie wisienkowy, ale myślę, że to kwestia tego, że lody robiłam z surowych wiśni. Następnym razem przetestuję wersję z wiśniami przetworzonymi.
Domowe lody wiśniowe
Składniki:
- 3 żółtka jaj
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 70 g cukru
- 50 g domowego cukru waniliowego
- 500 g wiśni + 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Wiśnie drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie blendujemy, jeśli nie lubimy kawałków owoców w lodach, można też rozgnieść je widelcem. Gdy owoce są już rozdrobnione wkładamy je do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i wiśnie mieszamy delikatnie do połączenia składników.
o nie! to wygląda bardziej niż pysznie... dziękuję, że teraz nie mogę przestać myśleć o jedzeniu!
OdpowiedzUsuńAaa... to bardzo przepraszam :D
UsuńDałabym sobie głowę uciąć, że to lody jagodowe :) Piękny kolor i apetyczne lody :)
OdpowiedzUsuńKolorek jagodowy wyszedł to fakt ! Niestety aparat troszkę przekłamuje, w rzeczywistości nie sa aż tak jagodowe :-), ale pychotka !
Usuń