Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym
Inspiracją dzisiejszej konfitury jest przepis na dżem wypatrzony na blogu Bea w kuchni. Na marginesie Bea ma mnóstwo wspaniałych pomysłów na przetwory.
Wspaniałego aromatu dodaje morelom tymianek cytrynowy. Tymianek cytrynowy to fajne ziółko, które zawsze mam w swoim zielniku, obok oregano, bazylii czy estragonu. Szkoda, że w warunkach domowych nie za bardzo chce rosnąć...
Składniki:- 1,5 kg moreli
- 800 g cukru
- 1 cytryna
- kilka gałązek tymianku cytrynowego
Wykonanie:
Morele pestkujemy i kroimy na pół. Zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy połowę gałązek tymianku, otartą skórkę z cytryny, zasypujemy cukrem i dostawiamy na 1-2 godziny. Następnie owoce musimy zagotować, pogotować około 3 minut, a później odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia (zostawiłam na całą noc).
Następnego dnia wyjmujemy gałązki tymianku i dodajemy świeże. Owoce doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż do momentu gdy owoce będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać), a syrop gęsty. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików, nie zapominając wyjąć gałązek tymianku ! Przecieramy rant słoika, żeby był całkowicie czysty, dokręcamy wieczka i studzimy słoiki odwrócone do góry nogami.
Komentarze
Prześlij komentarz