Muffiny owsiane z borówką amerykańską
To już końcówka moich borówek... niestety... Wykorzystując tak zwany ostatni dzwonek, starsza córka upiekła z nimi muffiny. Muffiny jak zwykle robi się błyskawicznie, wychodzą rewelacyjne, wilgotne w środku. Pycha ! Ciekawym składnikiem tych dzisiejszych są mielone płatki owsiane. Nie dodawałam ich do tej pory do moich wypieków, ale po doświadczeniach smakowych z tymi muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na Everyday cooking, troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów.
Składniki na 15 sztuk:
75 g mąki pszennej
75 g zmielonych na proszek płatków owsianych
50 g całych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
125 g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
12 łyżek oleju słonecznikowego
250 g jogurtu naturalnego
200 g borówek
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem, wanilią, olejem, jogurtem i cynamonem.
W drugiej misce mieszamy mąkę, zmielone płatki owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę.
Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Muffiny pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem, wanilią, olejem, jogurtem i cynamonem.
W drugiej misce mieszamy mąkę, zmielone płatki owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę.
Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Muffiny pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gat, cudowne miejsce... jakie to wszystko estetyczne, pięknie wykonane! Gratuluję i podzielam zapał do kulinariów ;-)
OdpowiedzUsuńAguś, dzięki bardzo za miłe słowo :-)
OdpowiedzUsuńNo to jeszcze u siebie zrób dział smakołyków !