Pieczone pomidory



czerwone-pomidory-w-misce


Pojawiły się już pierwsze tzw. polne pomidory, czyli podłużne. Są mięsiste, idealne do przecierów, keczupów, do wszelakich przetworów. Ale zanim zacznę je przetwarzać muszę się nimi nacieszyć tak na szybko, na już ! Nieodzownym punktem mojego letniego kulinarnego programu są pieczone pomidory. Przepis podpatrzony swego czasu na niestety już dziś nieaktywnym blogu Lepszy smak. Nawiasem mówiąc strasznie żałuję, że Ania zaprzestała prowadzenia go... czerpałam od niej wiele inspiracji kulinarnych.




Pieczone pomidory
 
 
Pieczone pomidory
Składniki:
  • 1 kilogram podłużnych pomidorów
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV
  • po parę gałązek świeżych ziół: oregano i bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • otarta skórka i sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Duża płaską formę żaroodporną smarujemy oliwą, piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.
  • Pomidory kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy.
  • W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, potem dodajemy odrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą oliwę i sok z cytryny.
  • Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy  przygotowanym sosem.
  • Pieczemy około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy w  słoiku lub misce i zalewamy sosem powstałym przy pieczeniu.





Komentarze

  1. Ja jakoś nie mogę się przekonać do tych podłużnych pomidorków. Ale może przygotowane w ten sposób naprawdę mi zasmakują. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę jeszcze o prawidłowe oznaczenie wpisu. W razie problemów służę pomocą.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz