Sernik na zimno z borówką amerykańską
Teraz to już na prawdę koniec sezonu borówkowego ! Sernik, który dziś Wam polecam wypatrzyłam na blogu Lawendowy dom. Zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia ! Wprawdzie tam był jagodowy, ale myślę, że zamiana na borówki nie wypadła źle :-)
Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie jest zbyt kaloryczny, bo robiony na jogurcie, a nie na kremówce. A efekt wizualny, jak widać na zdjęciu, rewelacyjny ! Zaświadczam, że walory smakowe równie boskie :-)
Sernik na zimno z borówką amerykańską
Składniki:Spód:
- 160 g ciastek owsianych
- 50 g płatków owsianych
- 100 g masła
- 500 g mielonego białego sera
- 300 g naturalnego jogurtu
- otarta skórka z jednej cytryny
- 150 g cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 200 g borówek
- 300 g borówek
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Spód
Formę o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą. Płatki i ciastka miksujemy na kruszonkę i następnie zalewamy roztopionym masłem, mieszamy i wykładamy na dno formy. Wyrównujemy i dociskamy.
Masa serowa
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wkładamy ser, jogurt, skórkę z cytryny i cukier, miksujemy. W osobnej misce miksujemy borówki, dodajemy je do masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę i przez chwilę miksujemy do całkowitego połączenia się żelatyny z masą serową. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód.
Masa owocowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Borówki zasypujemy cukrem i miksujemy. Następnie dodajemy do nich przestudzoną żelatynę, znowu miksujemy i wylewamy na masę serową.
Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.
Wygląda piękne,tak letnio!
OdpowiedzUsuńSmakuję oczami...
Aniu, to jedne z moich ulubionych fotografii :-)
UsuńSmakowity przekrój!
OdpowiedzUsuńPewnie to zrobię bo bardzo łatwy przepis na serniczek.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńObie moje masy są brązowe a nie fioletowe, to wyglada okropnie 😩 zaczęły zmieniać kolor stopniowo podczas zastygania
OdpowiedzUsuńHmmmm, to ciekawe. Robię serniki z borówki często, nawet teraz jeden się chłodzi, i nigdy mi się tak nie zdarzyło. Zawsze jest fioletowy kolor
UsuńA czy ser może być z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście
Usuń