Sos pomidorowy do makaronu
Wracam po krótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami 😍.
Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień...
Do tej pory robiłam na zimę zwykły przecier pomidorowy, ale na blogu Moja Toskania wypatrzyłam przepis według, którego robi sos włoska babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy do makaronu
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 300 g marchwi
- 250 g selera naciowego
- 300 g cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy, a następnie oliwę i sól.
Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora.
Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką.
Bardzo przyjemna propozycja. Otworzony zimą w ten sposób przyrządzony sos z pewnością przypomni dojrzałe lato. Spróbuję!
OdpowiedzUsuńAguś, taką mam nadzieję :-)
UsuńChyba będę musiała zamknąć w słoiczku trochę pomidorów ;-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńMusi być znakomity, używałaś naci selera korzeniowego czy typowego selera naciowego?
OdpowiedzUsuńUżywałam typowego selera naciowego :-)
Usuńwłasnie czegoś takiego szukałam ;-) muszę wypróbować ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazłaś u mnie :-)
UsuńBardzo fajny sos :) Dotąd z pomidorów robiłam tylko szybki przecier (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/przecier-pomidorowy-dla-zapracowanych.html), ale ten przepis też mi się bardzo podoba! Zapisuję.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :-)
Usuń