Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą


Dzisiaj kolejna ( wczoraj pisałam o kapuście sałatkowej) nowość w moim warzywnym menu, zakupiona oczywiście  w moim ulubionym gospodarstwie Państwa Majlertów na warszawskiej Białołęce ! Oto brokuł łodygowy :-) Szczerze powiedziawszy, to pierwszy raz w życiu się z nim zetknęłam... Ta odmiana nie nadaje się do jedzenia na surowo, należy ją zblanszować lub podsmażyć na patelni, tak jak szpinak. Myślę, że tę odmianę brokuła można wykorzystać do dań podobnie jak szpinak. Na pewno pyszny byłby jako nadzienie do wytrawnej tarty z serem pleśniowym.  Piekłam taką ostatnio ze szpinakiem.

Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą

Składniki dla 2 osób:
  • 1/2 opakowania brokuła łodygowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • płatki chili
  • oliwa z oliwek EV
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Brokuły płuczemy i blanszujemy w parowniku przez 5 minut. Następnie przelewamy je zimną wodą, osuszamy i układamy na talerzu. Mozzarellę kroimy w plastry, układamy na brokułach, na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki. Całość  skrapiamy oliwą i octem, posypujemy pokruszonymi płatkami chili, solą i pieprzem.

Komentarze

Prześlij komentarz