Sałatka z fasolką szparagową
Dziś prosty sposób na to, jak wykorzystać fasolkę szparagową ugotowaną dzień wcześniej i taką, która się już nam przejadła podawana tylko na ciepło z bułką tartą i masłem.
Wiadomo, że warzywa smakują najlepiej gotowane na bieżąco, ale czasami jest tak, że zostanie nam coś z poprzedniego dnia. I wtedy na szybko możemy sobie przygotować taką oto sałatkę.
Sałatka z fasolką szparagową
Składniki:
- 30 dag ugotowanej na parze fasolki szparagowej
- 10 dag fety
- 2 spore pomidory
- oliwa z oliwek EV
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ok. łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy.
W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy.
Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje.
Komentarze
Prześlij komentarz