Szybka tarta z warzywami
Tak jak pisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym, lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają nam w lodówce niewykorzystane poprzednio składniki w takich ilościach, że nie wiadomo co z nim zrobić..., trochę tego, trochę tego...
Czyli dziś przykład na danie z tego co się nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-).
Szybka tarta z warzywami
Proporcje na formę o wymiarach 30 x 24 cmCzas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 małe okrągłe cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18 %
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa
Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki, kroimy w paski i delikatnie podsmażamy przez 3-4 minuty na oleju wraz z posiekanym czosnkiem.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, przyprawy i dodajemy lekko przestudzony szpinak.
Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy.
Nie dość, że smaczne, to jeszcze estetyczne :)
OdpowiedzUsuńI ja mam zawsze pod ręką ciasto francuskie... niewykluczone, że dziś będzie tarta z grzybami (akurat to mi się dziś 'nawinie') :)
Aguś, pochwalisz się ? :-)
UsuńPięknie wygląda, a ja taka głodna jestem...;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam, jeszcze został kawałeczek :)
Usuńbardzo lubię takie tarty:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ! Pasuje ze wszystkimi nadzieniami :-)
Usuń