Zupa krem z pieczonej dyni


gęsty krem z dyni posypany tartym serem
Zupa krem z pieczonej dyni



Wczoraj pisałam o → pieczonej dyni, a dziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać dynię gotowaną na parze lub ewentualnie wrzucić surową do wody lub bulionu. Jednak zachęcam do upieczenia dyni, nie wymaga to wiele zachodu, a efekt znakomity!  I różnica w smaku znaczna😋
 
 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


żółty gęsty krem w białej misce

Zupa krem z pieczonej dyni

Składniki:
  • 600 g pieczonej dyni
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy EV
  • 2-3 łyżki startego ostrego sera

Wykonanie

  • Pieczoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. 
  • Po zagotowaniu trzymamy zupę na ogniu przez 5 minut.
  • Następnie ją zdejmujemy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę i blendujemy.
  • Podajemy posypane startym ostrym serem.
  • Z takich proporcji zupa wychodzi gęsta, jeśli wolicie rzadszą dodajcie większą ilość bulionu.



Komentarze

Prześlij komentarz