Konfitura gruszkowa z nutką wanilii
Sezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej.
Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu, dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz wersję konfitury gruszkowej z pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę !
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii
Składniki:
800 g dojrzałych gruszek
200 g cukru
6 goździków
1/2 laski wanilii
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc.
Następnego dnia dodajemy sok z cytryny, goździki, rozkrojoną laskę wanilii i podgrzewamy owoce na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok i prawie się zagotują, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia.
Ponownie podgrzewamy owoce, smażąc je do uzyskania odpowiedniej konsystencji owoców. Pod sam koniec dodajemy esencję waniliową.
Wspaniała konfitura, super do deserów i innych słodkości
OdpowiedzUsuńGosiu, nawet nie przypuszczałam, że jest aż tak dobra !
UsuńBardzo fajna konfitura, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńGruszki teraz najpyszniejsze ! Jeszcza są ;)
UsuńAle szalejecie , dziewczynki, z tymi zapasami na zimę ! Pysznie się prezentują cała kawałki gruszki.
OdpowiedzUsuńTroszkę ;) Ale to takie przyjemne szaleństwo !
UsuńFajny pomysł, nie robiłam nigdy, Gruszki jedynie w zalewie słodko- kwaśnej do słoików.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.