Salsa chili na zimę

sos-chili-w-sloiku

Przepis na salsę wypatrzyłam u Malwiny na blogu Filozofia smaku. W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy się mogli delektować cały rok własnoręcznie wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do quesadillas z kurczakiem albo do quesadillas z serem.
Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy sezon na paprykę !

Salsa chili na zimę

Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 3 duże papryki różnokolorowe
  • 2-3 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 kg podłużnych pomidorów
  • 6 łyżek octu winnego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Papryczki siekamy b. drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryki kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczki chili. Po około 5 minutach przekładamy je do garnka i dodajemy do niej pomidory, kolorowe papryki, cukier i ocet. Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż salsa zgęstnieje, czyli około 60-80 minut. Następnie dodajemy słodką paprykę, kumin, oregano, pieprz i sól i jeszcze chwilę gotujemy.
Gorącą salsę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.



Komentarze

  1. a ile czosnku bo w przepisie nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek się zagubił, już oprawiam, 3 ząbki wystarczą.
      Dzięki za czujność :-).

      Usuń

Prześlij komentarz