Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie
Dawno nie piekłam bułek..., ostatnio tylko chleb i chleb... Na blogu u Marzenki z Zacisza kuchennego wypatrzyłam takie smakowite bułki na zakwasie pszennym. Upiekłam, tylko zmieniłam troszkę skład, jeśli chodzi o mąkę. Dodałam mąki gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż z chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto było !
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie
Składniki:
75 g aktywnego zakwasu pszennego
515 ml wody
350 g mąki chlebowej
200 g mąki żytniej chlebowej
150 g mąki gryczanej
2 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wieczorem w misce mieszamy zakwas razem ze wszystkimi rodzajami mąki, przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy sól i dobrze wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na kolejne 30 minut, po czym wykładamy na blat posypany mąką i składamy je kilka razy w kopertę. Po kolejnych 30 minutach powtarzamy tę czynność, po czym ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do następnego ranka w ciepłym miejscu.
Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i składamy w kopertę, zostawiamy na 10 minut i powtarzamy czynność składania. Ciasto delikatnie odwracamy do góry nogami, posypujemy mąka i zostawiamy przykryte ściereczką na 40-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy ostrym nożem na małe kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut.
75 g aktywnego zakwasu pszennego
515 ml wody
350 g mąki chlebowej
200 g mąki żytniej chlebowej
150 g mąki gryczanej
2 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wieczorem w misce mieszamy zakwas razem ze wszystkimi rodzajami mąki, przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy sól i dobrze wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na kolejne 30 minut, po czym wykładamy na blat posypany mąką i składamy je kilka razy w kopertę. Po kolejnych 30 minutach powtarzamy tę czynność, po czym ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do następnego ranka w ciepłym miejscu.
Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i składamy w kopertę, zostawiamy na 10 minut i powtarzamy czynność składania. Ciasto delikatnie odwracamy do góry nogami, posypujemy mąka i zostawiamy przykryte ściereczką na 40-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy ostrym nożem na małe kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut.
wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńJesiennie u Ciebie :) i oczywiscie pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziś rano było nawet trochę zimowo... ;)
Usuńsą idealne! :) zapisuje do zrobienia!
OdpowiedzUsuńTo fajowo :)
Usuń