Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami
Dzisiaj kolejny przepis na słodką dynię ! Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie.
Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga W krainie smaku.
Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 80 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 3/4 szklanki pieczonej dyni
- 4 suszone figi
- 2 suszone brzoskwinie
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
W jednym naczyniu łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy, pokrojone w kosteczkę suszone owoce i skórkę. W drugim łączymy jajko z olejem i jogurtem. Na koniec łączymy zawartość obydwu naczyń i dodajemy pure z pieczonej dyni.
Formę szklaną o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ciasto przez około 30-40 minut.
Gdy ciasta wystygnie podajemy je obficie posypane cukrem pudrem.
Wyśmienite!
OdpowiedzUsuńA z dynią w kuchni można wszystko.
Muszę powiedzieć, że ciągle odkrywam dynię !
UsuńBardzo dużo aromatycznych dodatków, to musi byc pyszne.
OdpowiedzUsuńLubię czasami zaszaleć ;)
UsuńCiasto bardzo apetyczne :) dynia jest bardzo uniwersalna...też to ciągle odkrywam. Pozdrowienia z akacjowego :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, nie przypuszczałam, że aż tak uniwersalna... Dobrze, że po latach na wygnaniu, znowu wraca do łask !
UsuńKolor ma piękny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię, między innymi właśnie za jej uniwersalność :)
Ja też :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń