Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką


Dzisiaj przedstawiam Wam efektowny i pyszny przepis na przekąskę, starter czy też danie, które doskonale dopełni  każdy szwedzki stół czy bufet na imprezie czy przyjęciu.
Przepis przywiozłam od naszej koszalińskiej rodzinki. Bułeczki upiekła nasza gospodyni i od razu zostały pożarte, jeszcze ciepłe ! Ich skład nieco mnie zaskoczył...rzodkiewki... ? Ale rzodkiewka nie dość, że się kolorystycznie pięknie prezentuje, to jeszcze dodała bułeczkom charakteru ! Dorotko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :).
Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach.


Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką

Składniki:
Ciasto
50 g świeżych drożdży
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
50-70 ml oliwy  z oliwek

Masa
270 g fety
2 podłużne serki topione 
pęczek rzodkiewek
posiekana natka pietruszki
posiekany koperek



Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka  z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Gdy drożdże urosną dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Umieszczamy je w naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Rzodkiewkę płuczemy, odcinamy końcówki i ścieramy na grubej tarce. W osobnym naczyniu miksujemy serki topione razem z fetą, a następnie dodajemy rzodkiewkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową i posypujemy natką i koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym kroimy w plastry 2-3 cm.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki 20-25 minut.


Komentarze

  1. pyszne roladki, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale się nie dziwię, że zostały pożarte - wyglądają mega pięknie. Wiosennie bardzo.
    Przy okazji Gatito ! Gratuluję wyróżnienia na serwisie Doradca smaku !

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowe, aprtyczne. Dziękuję za zgłoszenie do "Na zakwasie i na drożdżach" Proszę, podlinkuj stronę listy we wpisie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz