Sałatka z buraków
Wczoraj mieliśmy klasyczny obiad: kotlety mielone, pure z ziemniaków i jako dodatek buraczki. Zawsze do takiego zestawu podawałam buraczki na ciepło, ale tym razem postanowiłam zmienić moje dotychczasowe przyzwyczajenie. Na blogu W kuchni Danusi wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole.
Sałatka z buraków
Składniki:
500 g ugotowanych buraków
1 cebula
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól
pieprz
Wykonanie:
Buraczki ścieramy na średniej tarce, dodajemy do nich pokrojową w drobna kostkę cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
A ja dzisiaj robiłam te buraczki pani Danusi do karkówki - również bardzo nam posmakowały :)
OdpowiedzUsuń:D No to się zmówiłyśmy !
UsuńJa zdecydowanie wolę buraczki na ciepło, ale czasem w ramach odmiany serwuję też na zimno, muszę wypróbować taką wersję
OdpowiedzUsuńBasiu spróbuj koniecznie. Ja muszę jeszcze przetestować wersję z jabłkiem.
UsuńZ jabłkiem to ja robię na ciepło ;)
UsuńA taką wersję spróbuję
A tej na ciepło z jabłkiem to nie znam...
Usuńpycha:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam domowe buraczki:) mniam mniam:)pozdrawiam:www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuń