Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Zawsze wychodzi, smakowicie pachnie w czasie pieczenia i doskonale smakuje, najlepiej jeszcze lekko ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek jabłek do upieczenia szarlotki to szara reneta. Niestety nie zawsze uda się ją kupić...
Tym razem zainspirowałam się szarlotka upieczoną przez Paulinę z bloga Czekoladą utkane, dodałam tylko trochę kardamonu i mielonych goździków, bo jabłka doskonale mi się z nimi komponują.
Szarlotka na kruchym cieście
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Wykonanie:
Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut.
3 jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy je do garnuszka, zasypujemy 3 łyżkami cukru i dodajemy wodę. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż jabłka się rozpadną. na chwilę przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, zostawiając 1/2 łyżeczki cynamonu. Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe 2 jabłka również obieramy i kroimy w plasterki.
Jedna część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wysypanej bułka tartą. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i układamy na nim plasterki jabłek, posypujemy pozostałą łyżką brązowego cukru i cynamonem.
Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy radełka. Paski posłużą nam do zrobienia dekoracyjnej kratki na cieście. Paski układamy na jabłkach.
Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Ciasto
- 150 g masła
- 250 g mąki
- 70 g cukru pudru
- 1 duże żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie
- 5 dużych jabłek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1 jajko
- cukier puder
Wykonanie:
Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut.
3 jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy je do garnuszka, zasypujemy 3 łyżkami cukru i dodajemy wodę. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż jabłka się rozpadną. na chwilę przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, zostawiając 1/2 łyżeczki cynamonu. Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe 2 jabłka również obieramy i kroimy w plasterki.
Jedna część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wysypanej bułka tartą. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i układamy na nim plasterki jabłek, posypujemy pozostałą łyżką brązowego cukru i cynamonem.
Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy radełka. Paski posłużą nam do zrobienia dekoracyjnej kratki na cieście. Paski układamy na jabłkach.
Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Ale smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńTez tak myślę :)
Usuńświetnie wygląda, ale bym zjadła ją:D:D
OdpowiedzUsuńNo niestety, spóźniłas się troszkę :D :D
Usuń...ja się spózniłam...o prawie 2 lata hihihih
UsuńBardzo lubię szarlotki :)
OdpowiedzUsuńI ja też :)
UsuńPiękna, i fajnie, że z 2 rodzajów jabłek (tj. w 2 formach). Dziękuję za udział w Korzennym (podsumowanie się dziś ukaże).
OdpowiedzUsuń