Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Tym razem będzie przepis na dynię na słono. Przepis odkryłam w czeluściach moich notatek kulinarnych z hasłem "Tarta dyniowa ze skwarkami". Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna !
Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno.
Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Składniki:
Kruche ciasto
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Farsz
- 500 g pieczonej dyni
- 1 cebula
- 100 g szynki
- 50 g ryżu
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki.
Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut.
Po czym wypełniamy tartę farszem, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.
Fantstycznie wygląda :) Jesienna tarta... Pomysłowe połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie połączenie składników jest super ! Sama bym na to nie wpadła :)
UsuńI bardzo smakowity :)
OdpowiedzUsuń