Bigos
Bigos |
Gdy zaczynam myśleć o bigosie, to znak, że nieuchronnie zbliża się Boże Narodzenie ! Tak więc, na razie odchodzę od słodkości, pierniczków i innych ciasteczek i dziś zajmę się bigosem. Wiadomo, że ile gospodyń, tyle przepisów na bigos, w każdym domu, w każdym regionie Polski przygotowuje się go inaczej.
Ja podaję dziś Wam mój sposób na to fantastyczne polskie danie. Bigos robię wyłącznie z kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina !
Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian.
Bigos
Składniki:
- 2 kg domowej kiszonej kapusty
- 250 g pieczarek
- 800 g schabu
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 1/2 butelki czerwonego wina
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą
- 2 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły.
- Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka z grubym dnem
- Na patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka z kapustą. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty.
- Pieczarki i śliwki kroimy w plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty.
- Na koniec wszystko zalewamy winem i wodą odcedzoną z moczonych suszonych grzybów.
- Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając raz na jakiś czas i uważając, aby bigos się nam nie przypalił.
- Po tym czasie wyłączamy ogień, czekamy aż bigos przestygnie i wynosimy go w chłodnie miejsce, do następnego dnia.
- Następnego dnia bigos stopniowo podgrzewamy pilnując, aby się nie przypalił i gotujemy około 60 minut.
- Odstawiamy do następnego dnia. Tę czynność powtarzamy przez kolejne 2-3 dni.
ale mi smaka narobiłAŚ
OdpowiedzUsuńTERAZ TO BYM ZJADŁA
Ślinka cieknie prawda ? :D
Usuńpycha:)!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam bigosu na święta :) Ale mój przepis jest bardzo podobny. Też musi być z kiszonej kapusty, żadna inna nie wchodzi w grę. Mięso daję pieczone i nie tylko wieprzowe, ale również jak mam wołowe. Z pieczeni robionych wcześniej, zawsze odkrawam dość spore kawałki i zamrażam z myślą o bigosie. Natomiast jak nie mam akurat suszonych śliwek, dodaję garść rodzynek kalifornijskich :)
OdpowiedzUsuńU nas się jada w 2-gi dzień Świąt. Mój bigos z reguły jest "na winie", tym razem nawinął mi się schabik ;-).
UsuńWypróbuję z rodzynkami :)
A ja jak nie mam śliwek dodaję powidła śliwkowe
UsuńSuper pomysł :)
Usuń