Chleb francuski pieczony w garnku
A może pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach.
Wprawdzie odpowiedniego garnka do upieczenia tego chleba w mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku, to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Serdecznie polecam, jest rewelacyjny. Gdy nie mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą.
I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :)
Chleb francuski pieczony w garnku
Składniki:
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki letniej wody
3 1/2 szklanki mąki pszennej 650
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
W sporej misce drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy z niego kulę i posypujemy mąką.
Na blacie układamy kawałek papieru do pieczenia i na nim kładziemy ciasto. Pozostawiamy je tam na następne dwie godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy do niego naczynie w którym będzie się piekł chleb.
Gdy piekarnik osiągnie już swoja temperaturę, wyjmujemy naczynie z piekarnika, łapiemy cztery rogi papieru i przekładamy wyrośnięty chleb do naczynia. Nacinamy go głęboko na krzyż, przykrywamy pokrywką i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut, do przyrumienienia się chlebowej skórki.
Chleb studzimy na kratce.
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki letniej wody
3 1/2 szklanki mąki pszennej 650
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
W sporej misce drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy z niego kulę i posypujemy mąką.
Na blacie układamy kawałek papieru do pieczenia i na nim kładziemy ciasto. Pozostawiamy je tam na następne dwie godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy do niego naczynie w którym będzie się piekł chleb.
Gdy piekarnik osiągnie już swoja temperaturę, wyjmujemy naczynie z piekarnika, łapiemy cztery rogi papieru i przekładamy wyrośnięty chleb do naczynia. Nacinamy go głęboko na krzyż, przykrywamy pokrywką i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut, do przyrumienienia się chlebowej skórki.
Chleb studzimy na kratce.
Dom chlebem pachnący w Nowy Rok to świetny plan :)
OdpowiedzUsuńDuuuużo szczęścia i pomyślności w Nowym Roku Ci życzę.
Niech Ci się darzy !
Aniu, zgadzam się z Tobą !
UsuńTobie też wszystkiego dobrego na ten Nowy Rok !
Niech nam się piecze :)
Cudowny chlebek,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOj tak, jest rewelacyjny. Dawno nie piekłam na drożdżach, ten mnie zachwycił !
UsuńDrożdżowe chleby sprawiają wiele satysfakcji i tez sa bardzo smaczne. Twój wyglada bardzo zachecająco.
OdpowiedzUsuńWisło, jest b. smaczny, wczoraj była powtórka :)
OdpowiedzUsuń