Cytrusowe ciasto z figami i daktylami


Kolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny !
Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi.


Cytrusowe ciasto z figami i daktylami


Składniki:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 150 g sera ricotta
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • płatki migdałowe
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski ścieramy skórkę z cytrusów, uprzednio porządnie umytych. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich ricottę, rozpuszczone ostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę.
Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3  sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej  i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników.
Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając. 
Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto około 50 minut. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika.
Ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Po całkowitym wystygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem i posypać bakaliami.


Komentarze

Prześlij komentarz