Cytrusowe ciasto z figami i daktylami
Kolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny !
Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi.
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami
Składniki:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 150 g sera ricotta
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- płatki migdałowe
- opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski ścieramy skórkę z cytrusów, uprzednio porządnie umytych. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich ricottę, rozpuszczone ostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę.
Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3 sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników.
Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając.
Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto około 50 minut. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika.
Ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Po całkowitym wystygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem i posypać bakaliami.
Ciekawy przepis, ser chyba daje fajną wilgotność na długo.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, Bożenko !
Usuń