Naleśniki z konfiturą pomarańczową
Ponieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami i o
konfiturze pomarańczowej z kardamonem. Teraz przyszła pora, żeby do czegoś je wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami.
Naleśniki z konfiturą pomarańczową
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
250 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła
woda mineralna
woda mineralna
Nadzienie:
śmietana 18%
ewentualnie kakao do posypania
Wykonanie:
Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Naleśniki smażymy z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni, nie ma już potrzeby dodawania tłuszczu do smażenia. Układamy jeden na drugim na talerzu, a następnie póki są jeszcze ciepłe smarujemy je konfiturą i składamy. Dekorujemy śmietaną i kakao.
Chcę takie na śniadanie, rewelacja
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńna naleśniki, to ja wszędzie wpadam. Chodzą za mną i chodzą, w końcu mnie dopadą. Mam nadzieję, że zanim minie sezon na pomarańcza. Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziewczyny, ja uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, i na słodko i na słono :)
Usuń