Przyprawa meksykańska do chili con carne
Po Świętach na razie mam dosyć polskiej kuchni i postanowiłam na chwilę wybrać się w małą podróż kulinarną i przenieść się w inny zakątek Świata, dość od nas odległy, do Meksyku.
Nie używam gotowych mieszanek przypraw, więc dzisiaj podrzucę Wam pomysł jak zrobić swoją własną przyprawę, której użyjemy na przykład do jednego z typowych dań kuchni meksykańskiej, chili con carne. Ja używam jej też do innych dań, do sałatek, do zup..., wszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku.
Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem.
Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na domowe przyprawy:
- Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory
- Sól ziołowa z rozmarynem
- Gomasio z siemienia lnianego
- Wędzona sól
- Sól cytrynowa
- Domowa vegeta II
- Domowa przyprawa grzybowa
- Ziołowa sól
- Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa
- Toskańska przyprawa ziołowa
- Domowa przyprawa do piernika
- Przyprawa do dań z kapustą
- Domowa warzywna pasta bulionowa
- Domowa vegeta
- Przyprawa do ciasta dyniowego
Przyprawa meksykańska do chili con carne
Składniki:
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku.
super zapisuje i zrobię wkrótce, mam wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu !
UsuńWłaśnie zrobiłam chilli con carne (a właściwie chilli con pollo, choć niektórzy twierdzą, że kurczak, to nie mięso) korzystając z tej mieszanki przypraw. Zapach wspaniały, smak jeszcze lepszy. Nie mogę się doczekać komentarzy rodzinki, która za kilka godzin wróci głodna ze szkół/pracy 🙂
OdpowiedzUsuń"Zła" wiadomość jest taka, że miało starczyć jeszcze na dziś, ale nic z tego - zniknęło w całości wczoraj 😂
UsuńChili con pollo na pewno też jest pyszne. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
Usuń