Oponki serowe
W tym roku karnawał wyjątkowo długi ! Oznacza to, że możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do przygotowania oponek serowych.
Smażyłam już małe pączki, wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię się ze wszystkimi moimi zachciankami.
Oponki serowe
Składniki:
Dodatkowo:
- 250 g białego sera półtłustego
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
- 125 ml kwaśniej śmietany
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia, smażyłam na 2 kostkach smalcu
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy duże kółka, a za pomocą kieliszka dziurkę w środku.
W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy oponki i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem.
bardzo lubię takie oponki ale niestety nie mogę ich jeść z takiej formie, będę musiała je jakoś "odchudzić" na tłusty czwartek:d
OdpowiedzUsuńTo może donuty, ich się nie smaży ? :)
UsuńTak się cieszę, bo jutro jade do mamy, a mama szczęsliwa, że córka przyjeżdża i oponki z tej okazji stawia.
OdpowiedzUsuńTo jest jeden z lepszych przepisów w RP, proste, pyszne..... wprost oczy wywraca w ekstazie :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda