Surówka z czerwonej kapusty
Kapusta, tak jak większość warzyw, jest najbardziej wartościowa, gdy jest spożywana na surowo. Niestety podczas gotowania traci wiele swoich wartości odżywczych i witamin. Czerwona kapusta przede wszystkim zawiera dużo witaminy C (najwięcej znajdziemy jej w głąbie) i z grupy witaminy B, (bardzo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1), ale także posiada wapń, magnez i potas. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, najsilniejszym antyutleniaczom.
Dzisiaj więc najprostsza i zdrowa surówka z tego kolorowego warzywa, które jest smaczne i dostępne przez cały rok.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
1 cebula
1 duże jabłko
sok z cytryny
sól
cukier
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i delikatnie oprószamy solą, odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie cebulę kroimy drobną kosteczkę, jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kapusty. Surówkę przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
świetna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńA ja tam podjadam ją i solo :)
UsuńJak jalubię surówkę z czerwonej kapusty... Nie wiem dlaczego robię ją tak rzadko :-(
OdpowiedzUsuńAniu, mam tak samo, też ciągle zapominam o surówkach, a przecież są takie zdrowe :)
Usuń