Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Z cyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny przepis na pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej mąki razowej. A ten aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie !
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Składniki:
225 g mąki pszennej
150 g mąki orkiszowej razowej
7 g suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200 ml letniej wody
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka suszonego oregano
Wszystkie składniki oprócz parmezanu i oregano wsypać do miski, wymieszać na pierwszym biegu robota i wrabiać przez 10 minut na drugim biegu. Pozostawić na 5 minut, żeby ciasto odpoczęło i znowu wyrabiać przez 5 minut. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią,a następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę, czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie i formujemy podłużną bułeczkę. Każdą obtaczamy w mieszance parmezanu i oregano i układamy łączeniem do dołu na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
świetne bułeczki:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe jak z prawdziwej piekarni :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńTeraz upike z mąka razową, bo Twoje sa idealne. Dziękuję za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te Twoje bułeczki, dzięki za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńPiękne paluchy ;) Do zobaczenia za tydzień ;)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki upiekłaś :) Dziękuję za wspólne spotkanie przy piekarniku!
OdpowiedzUsuńPięknie upieczone . Super się piekło razem :)
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie dziękuję Wam za komentarze, również miło mi było spotkać się z Wami przy piekarniku.
OdpowiedzUsuńDo następnego :-)