Kotlety z jajek

smazone-kotlety-na-talerzu


Lubicie wracać do dziecięcych smaków i do kuchni babci ? Ja bardzo ! Dzisiaj z moim przepisem przeniosę siebie i Was właśnie do babcinej kuchni. Hasło na kotleciki rzucił mój mąż, bo gdzieś w necie wpadły mu  w oko i  się zamarzyły. Jako kochająca żona nie  miałam innego wyjścia, tylko zakasać rękawy ;-).
Kotleciki z jajek to bardzo prosty przepis, mam wrażenie, że trochę zapomniany... W każdym razie, ja ostatni raz jadłam je chyba rzeczywiście przygotowane przez moją babcię. Zarazem jest to w miarę szybkie danie obiadowe, jajka możemy przecież ugotować wcześniej. 
 Inspiracja Kuchnia Doroty.




Kotlety z jajek


Składniki (na 7 szt):
6 dużych jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
trata bułka do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia



Wykonanie:
Ugotowane i obrane jajka kroimy na ćwiartki i wrzucamy do malaksera. Dodajemy do nich surowe jajko, 2 łyżki tartej bułki, szczypiorek i przyprawy. Miksujemy aż masa się połączy, ale pozostaną widoczne kawałki białka i szczypiorku.
Z masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je dokładnie w tartej bułce  i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po chwili smażenia zmniejszamy ogień na średni. Gdy kotleciki będą już przyrumienione (po około 10 minutach smażenia) delikatnie przekładamy je na drugą stronę i dalej smażymy około 10 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz