Sałatka z bulgurem i kurczakiem
Postanowiłam odkurzyć przepisy z kaszami. Była już niedawno na blogu warzywna sałatka z pęczakiem. Dzisiaj będzie sałatka z bulgurem. I teraz pytanie na które nie do końca znalazłam odpowiedź: czy bulgur to rzeczywiście kasza ? Jest produkowany z ugotowanych,wysuszonych a później pozbawionych otrębów i zarodków ziaren pszenicy durum, ma wysoką zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny i mało kalorii (100 g suchego bulguru to 342 kalorii). Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Ta ostatnia jest używana głownie do pilawu, ale ja postanowiłam ją wykorzystać jako składnik sałatki,
Sałatka z bulgurem i kurczakiem
Składniki:
- 1 szklanka suchego grubego bulguru
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 ogórka węża
- 1/3 małej czerwonej papryki
- 3 plastry sera feta
- koperek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek EV
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy.
Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia.
Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy.
Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia.
Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz