Suszone pomidory w oliwie z ziołami

plastry-pomidorow-w-sloiku
Suszone pomidory w oliwie z ziołami



Przepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne prawie wszędzie w obydwu postaciach, czyli suszone bez zalewy i suszone w zalewie z oliwy z oliwek. Te drugie są zdecydowanie droższe, więc warto samemu przygotować zalewę i przyprawić ją według własnego gustu i smaku. Według tego przepisu suszone pomidory należy najpierw namoczyć.

Gdy poprzednim razem robiłam pomidory postanowiłam pójść trochę na skróty i przetestować przepis zaczerpnięty z Internetu, w którym pomidorów się nie moczy, tylko od razu zalewa ciepłą oliwą. Według mnie jednak nie zdaje to egzaminu, bo pomidory dalej są suche, ciężko się je kroi i nie oddają  w pełni swojego aromatu i smaku.


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.



Suszone pomidory w oliwie z ziołami

Składniki:

  • 100 g suszonych pomidorów (zobacz jak je ususzyć → suszone pomidory)
  • 500 ml wody
  • 1,5 łyżki octu
  • oliwa z oliwek EV
  • gruboziarnista sól morska
  • pieprz grubo zmielony
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano

Wykonanie

  • Do garnka wlewamy zimną wodę i ocet, dorzucamy suszone pomidory i odstawiamy do namoczenia na noc. Rano pomidory w zalewie doprowadzamy do zagotowania, od razu zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. 
  • Gdy przestygną wykładamy je na sito i pozwalamy im dokładnie się odsączyć. Można też jeszcze dodatkowo obsuszyć je ręcznikiem kuchennym.
  • Pomidory przekładamy do wyparzonego słoiczka, posypując je przyprawami i przekładając ząbkami czosnku. 
  • Wszystko zalewamy oliwą z oliwek EV, pamiętając, żeby pomidory były całkowicie nią przykryte.
  • Pomidory przechowujemy w lodówce.


   

Komentarze

  1. świetne są, bardzo je lubię jako dodatek do przekąsek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidory własnej produkcji to zupełnie inna jakość :) Ja dodatkowo sama je suszę w piekarniku, oczywiście w sezonie :) Twoje wygladaja bardzo apetycznie, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, Małgosiu ! Też suszyłam sama w piekarniku te podłużne, ale jednak te włoskie mają lepszy smak :). Inny gatunek pomidora i słońce !

      Usuń
  3. mam pytanie - jak długo takie pomidory można przechowywać ? chciałam zrobic w zalewie większą ilość i mieć gotowe do pesto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje w jednym słoiku, który mi jeszcze został, do dziś stoja w lodówce. Ważne, żeby były całkowicie przykryte oliwą.

      Usuń

Prześlij komentarz