Zupa wiosenna
Dziś ugotowałam zupę wiosenną i niniejszym zaklinam wiosnę, żeby do nas przyszła ! Dzisiejszy dzień wyjątkowo wietrzny, zimny i nieprzyjemny, więc kolorowa zupa na talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem.
Zupa wiosenna
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę
- 6 sporych ziemniaków
- 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna"
- 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu)
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do zupy. Po 5 minutach dodajemy mrożonkę i makaron. Gotujemy do miękkości makaronu, około 15 minut.
W kubeczku śmietanę hartujemy odrobiną zupy i wlewamy do zupy, przyprawiamy.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń