Chleb tygrysi (Dutch crunch bread)
Chleb tygrysi (Dutch crunch bread)
Składniki
Zaczyn:
- 90 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 55 g wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczka soli
Ciasto właściwe:
- zaczyn
- 450-500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g ciepłej wody
- 230 g ciepłego mleka
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
Polewa skorupka:
- 7 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g mąki ryżowej
Wykonanie:
Do miski wsypujemy drożdże, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki zaczynu, wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę smarujemy olejem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia do zaczynu dodajemy wodę, mleko i cukier. Wszystko wyrabiamy mikserem z hakiem, po czym dodajemy olej, sól i stopniowo mąkę. Całość zagniatamy na średniej prędkości, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wtedy ciasto przekładamy na omączony blat i wygniatamy przez 4 minuty. Formujemy z niego kulę i z powrotem wkładamy do natłuszczonej miski na 60 minut lub do podwojenia jego objętości. Miskę umieszczamy w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy je i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu z ciasta formujemy bochenek i wykładamy go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania polewy.
W tym czasie wszystkie składniki polewy miksujemy, polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak aby nie ściekała z chleba. Polewę odstawiamy na 15 minut, a następnie chleb delikatnie malujemy polewą przy użyciu pędzla. Odstawiamy go na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dnie umieszczamy miseczkę z wodą. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia nagrzewamy go w piekarniku. Chleb pieczemy około 60 minut. Studzimy na kratce.
Zajrzyjcie również do:
Kingi z Małych kulinariów
Aliny z Ala piecze i gotuje
Doroty z Mojego małego czarowania
Lidii z FB
Małgosi z Smaków Alzacji
Pawła z Marder & Marder Factory
Izy ze Smacznej pyzy
Moniki z Matki wariatki
Marghe z Po prostu Marghe
Dobrawki z Bona apetita
Łucji z Fabryki kulinarnych inspiracji
Ani z Everyday flavours
Piotra z Każdy może gotować
Pauliny z Buszującej w kuchni
Ani z Teatru gotowania
świetny Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńZachęcam :-)
UsuńCudowny chlebek, piękna skórka i chrupiąca, upieczesz jeszcze ?bo ja owszem.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas przy pieczeniu i wymianie uwag.
Dorotko, zdecydowanie jeszcze upiekę ! Jest fantastyczny !
Usuńpiękna panterka :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, mój to chyba pantera ;-)
UsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWygląd to jedno, a smak... rewelacja ! :-)
Usuńdziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńŚliczny :), dziękuje za wspólny czas.
OdpowiedzUsuńładny chlebuś, dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńTutaj to pantera, i to rasowa! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny wypiek no i oby do kolejnego weekendu!